info dan hiburan

Facebook
RSS

Maulidur Rasul 2012 | Selamat Hari Maulidur Rasul | Sejarah Maulidur Rasul

Selawat dan Salam keatas junjungan kita, Nabi Muhammad SAW.
Selamat Menyambut Maulidur Rasul buat semua saudara yang beragama Islam di Malaysia dan seluruh dunia.

Syukur atas rahmat Allah kerana sekali lagi pada 2012, kita berkesempatan untuk sama-sama memperingati hari penuh kemuliaan kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang kita semua kasihi.


Dibawah petikan sejarah ringkas tentang sambutan Maulidur Rasul untuk pengetahuan bersama.
MAULID berasal dari perkataan Arab yang bermakna melahirkan terutamanya merujuk kepada kelahiran bayi.

Namun dalam konteks hari ini ia dirujuk khusus kepada hari keputeraan Nabi Muhammad iaitu pada 12 Rabiulawal setiap tahun.

Sejarah ringkas Maulidur Rasul

Sambutan Maulidur Rasul telah diasaskan oleh kerajaan Fatimiah di Mesir yang meraikannya secara besar-besaran.

Mereka bukan sahaja meraikan hari keputeraan Rasulullah, tetapi juga yang membabitkan ahli keluarga baginda Zainab, Hassan, Hussain.

Walau bagaimanapun, semua perayaan ini telah dihentikan pada tahun 488 H atas perintah Perdana Menteri, al-Afdal Shahindah yang berpegang kuat pada sunnah seperti tercatit di dalam buku Al-Kamel, karangan Ibnu Al-Atheer.

Ia berhenti diraikan sehingga Al-Ma’moon Al-Bataa’ni memegang kuasa kerajaan.

Apabila kerajaan al-Ayubbiyyah merampas kuasa, semua perayaan itu sekali lagi dihentikan.

Namun begitu, masyarakat tetap merayakannya di kalangan keluarga mereka secara tertutup.

Pada Abad ke-7, Putera Muzafar Al-Deen Abi Sa’d Kawakbri Ibn Zein Ed-Deen ‘Ali- Ibn Tabakatikin telah mewartakan perayaan Maulid Nabi di Bandar Irbil.

Muzafar yang merupakan seorang sunni mengambil berat akan perayaan Maulidur Rasul hingga memerintahkan persediaan seperti mendirikan khemah, menghias khemah dan pelbagai lagi dilaksanakan seawal dan sebaik mungkin.

Setiap kali selepas solat Asar, Muzafar akan menyaksikan perayaan itu dalam khemah yang telah didirikan.

Hujah membolehkan Maulidur Rasul

Antara ulama yang menyokong Maulidur Rasul terutamanya Imam Jalaluddin Sayuti dan Sheikh Dr. Yusuf Al Qaradawi.

Imam Jalaluddin Sayuti:

“Ibadat macam itu adalah bidaah hasanah (bidaah baik) yang diberi pahala mengerjakannya kerana dalam amal ibadat itu terdapat suasana membesarkan Nabi, melahirkan kesukaan dan kegembiraan atas lahirnya Nabi Muhammad SAW yang mulia”.

Sheikh Dr. Yusuf al Qaradawi: “Semua telah sedia maklum bahawa sahabat-sahabat Rasulullah tidak merayakan hari kelahiran Rasulullah.

“Ini kerana mereka telah menyaksikan secara langsung setiap gerak-geri Rasulullah dan seterusnya ingatan terhadap Rasulullah itu kekal di dalam hati dan juga ingatan.

“Sa’d bin Abi Waqas mengatakan bahawa beliau begitu ghairah untuk menceritakan mengenai Rasulullah kepada kanak-kanak sama seperti mana keghairahan mereka mendidik anak-anak itu mengenai al-Quran.

“Oleh kerana mereka sering menceritakan sejarah perjuangan Rasulullah, maka tidak perlulah merayakan seperti mana dirayakan Maulid Rasul kini.

“Bagaimanapun, generasi terkemudian telah mula melupakan kegemilangan sejarah Islam dan kesannya.

“Dengan itu, perayaan Maulid Rasul diadakan bertujuan mengingati sejarah Islam ketika Rasulullah masih hidup. Sebenarnya, meraikan hari kelahiran nabi bermakna meraikan hari kelahiran Islam.

“Maka dibolehkan meraikan Maulid nabi ini dengan syarat tidak dicampur-adukkan dengan perkara-perkara bidaah. Tetapi sebaliknya diisi dengan ceramah yang menceritakan akan sejarah Islam”.

Antara dalil bagi yang membolehkan Maulid ini:

1) Allah berfirman yang bermaksud: Maka orang yang beriman kepadanya (Muhammad saw) memuliakannya, menolongnya dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (al-Quran) mereka itulah yang beruntung. (al-A’raf: 157)

Keterangan: Tujuan maulud adalah untuk memuliakan Nabi Muhammad. Maka perayaan maulud masuk dalam umum ayat tersebut.

2) Firman Allah yang bermaksud: Dan ingatkanlah mereka dengan hari-hari Allah. (Ibrahim: 5)

Keterangan: Al-Baihaqi di dalam Syakbu al-Iman daripada Ubai bin Kaab daripada Nabi SAW, sesungguhnya baginda menafsirkan ‘hari-hari Allah’ adalah hari-hari nikmat dan kurniaan Allah. Al-Alusi dalam Ruh al-Ma’ani menjelaskan lagi dengan katanya “kelahiran Nabi merupakan nikmat yang paling besar”.

3) Bahawasanya Nabi Muhammad datang ke Madinah maka beliau mendapati orang Yahudi berpuasa pada hari Asyura iaitu hari 10 Muharam, maka Nabi bertanya kepada orang yahudi itu: “Kenapa kamu berpuasa pada hari Asyura?” Jawab mereka: “Ini adalah hari peringatan, pada hari itu dikaramkan Firaun dan pada hari itu Musa dibebaskan, kami berpuasa kerana bersyukur kepada Tuhan”.

Maka Nabi berkata: “Kami lebih patut menghormati Musa berbanding kamu”. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Ibnu Hajar Al-Asqalani pengarang Syarah Bukhari yang bernama Fathul Bari berkata, bahawa dari hadis itu dapat dipetik hukum: Umat Islam dibolehkan bahkan dianjur memperingati hari-hari bersejarah, hari-hari yang dianggap besar umpamanya hari-hari Maulud, Israk dan Mikraj dan lain-lain.

- Nabi pun memperingati hari karamnya Firaun dan bebasnya Musa dengan melakukan puasa asyura sebagai bersyukur atas hapusnya yang batil dan tegaknya yang hak.

credit:link
[ Read More ]

Yahudi dari sisi lain | Yahudi dan Pendidikan | Rahsia Kejayaan Orang Yahudi

Apakah rahsia kejayaan orang Yahudi? Setelah meneliti dari berbagai sumber, ternyata banyak disiplin yang dapat dipelajari dari masyarakat Yahudi, mereka cuma 14 juta orang di dunia ini, tapi sangat berkuasa dan unggul dalam segala bidang. Mungkin kurang wajar untuk menolak kebenaran dengan alasan politik (zionis) atau agama, kerana dari sudut etnik memang ramai masyarakat Yahudi yang menganut agama Islam.

Artikel ini bukan bertujuan untuk membahaskan sudut politik atau agama asal mereka, Tapi untuk melihat mengapa mereka sangat bijak dan berkuasa. Sudah tentu jawaban besar kepada soalan ini adalah kerana mereka sangat bersatu, dan saling membantu dimana saja rumpun mereka berada.

Beberapa kajian juga menunjukkan masyarakat Yahudi mementingkan budaya Ilmu generasi demi generasi (bukan ilmu hitam). Artikel ini ditulis berdasarkan prinsip ilmiah serta data dari berbagai sumber yang direkodkan oleh Sarjana barat dan para ilmuan Islam tentang masyarakat Yahudi.

Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari berbagai bidang, Engineering, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana mereka memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Disiplin dalam pemakanan dan budaya ilmu
Pemakanan anak anak Yahudi cukup diawasi, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Anak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan anak yang bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) sebab itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri dari kaum Yahudi.

Dari sekolah tahun 1 hingga tahun 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Segala pelajaran akan dengan mudah di fahami oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi, sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut mereka, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk pertahanan negara.

Pelajar-pelajar Yahudi sejak sekolah menengah ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadang-kadang kelihatan lucu dan tidak masuk akal, tetapi diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institut pendidikan tinggi seperti Politeknik, Kolej atau Universiti.

Pelajar-pelajar Yahudi juga sangat agresif dan serius tentang perniagaan. Diakhir tahun di universiti, para pelajar dibidang perniagaan dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkanya. Mereka hanya akan lulus jika kumpulan tersebut (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! 

Anda terkejut? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak mustahil mereka dapat menguasai separuh perniagaan di dunia! 

Siapakah yang mencipta design oleh fakulti bisnes dan fesyen

Saling Mendukung Sesama Mereka
Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk jadi usahawan atau berniaga (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yang bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah. dan pentadbir dari jawatan kuasa berkenaan akan bekerjasama dengan mereka untuk memastikan perniagaan mereka menurut landasan yang betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell computer, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus nama yang bertaraf dunia.

Dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan sejumlah duit tanpa faedah.

Yahudi bersatu kerana agama
Yahudi bersatu dan bekerjasama untuk mendirikan Israel, semata-mata kerana mereka taat pada agama mereka. Walaupun agama mereka dalam pandangan Islam tidak sah. Juga isinya adalah hasil karangan para rahib dan pendeta mereka, bukan sesuatu yang asli dari Allah SWT. Namun harus kita akui semangat mereka membangun Israel ditambah semua kekuatan ekonomi dan lobi politik, semata-mata kerana mereka ingin menjalankan kewajiban agama mereka. Kerana mereka taat menjalankan agama, maka mereka melakukan semua itu. 

Sebaliknya umat Islam, kebanyakannya menghadapi yahudi bukan dengan semangat agama Islam, melainkan dengan semangat nasionalisme sempit, cita-cita peribadi atau sekadar motif-motif yang terlalu rapuh.

Ini yang perlu kita pelajari dari Yahudi. Bagaimana dengan jumlah yang hanya 14 juta saja di seluruh dunia, mereka begitu ampuh dalam mengatasi kelemahan dengan cara tersendiri. 

Kita umat Islam sekadar bangga mengatakan diri kita telah berjumlah 1.7 billion, Tapi masih jauh untuk dikatakan kukuh. Kita masih mendengar caci maki dan tundingan sesat yang ditujukan ke hidung saudara kita sendiri. Kadang-kadang masalahnya sangat kecil, tapi jadi urusan besar dan berat sekali. Sedangkan Yahudi dengan santai menjalin ukhuwah di antara mereka tanpa ribut-ribut yang mengakibatkan lumpuhnya kekuatan.

Yahudi Menguasai Ekonomi Dunia, Kita masih gagal menguasai diri
Salah satu kelemahan paling dasar umat Islam adalah masalah ekonomi. Jangankan memiliki, sedangkan untuk sekadar mengatasi rasa lapar saja, jutaan umat Islam di berbagai negara Islam masih menggantungkan harapan dari belas kasihan negara lain.

Jadi bagaimana mahu bangunkan khilafah, sedangkan untuk membangun sekolah pun tidak mampu? Bagaimana mahu menegakkan daulah Islamiah, sedangkan untuk membiayai hidup jamaah saja harus mengemis?

Orang-orang Yahudi tidak sekadar berhenti pada retorika, ketika mereka menyatakan ingin membangun Israel. Mereka tidak pernah berteriak dijalanan melaungkan slogan nasionalisme , Tapi mereka sudah sampai ke tahap bekerja secara sistematis. Mereka dirikan begitu banyak perusahaan multi nasional yang menguasai hajat hidup masyarakat dunia, sebagai penopang dan tiang penyangga negara impian mereka.

Sedangkan kita, untuk mencapai cita-cita peribadi di negara sendiri, terpaksa keluar untuk mengemis dari mereka, untuk meraih simpati serta dukungan dari pelobi kapitalis. Alangkah ironi, rupanya kita sekadar layak jadi pemidato saja sambil memetik hadis-hadis untuk dijadikan candu agama.

Bukan itu saja, kita tidak berhenti setakat beretorik, bahkan malah berujung kepada saling menyalahkan sesama sendiri. Tapi sambil menyalahkan, kita tetap saja berpangku tangan, tidak bergerak, tidak mendirikan perusahaan multi-national, tidak menggarap apa-apa. Dan kita berasa cukup bangga sekali sekadar berjualan dengan MLM, atau jualan minyak wangi, buku, madu, atau apa saja yang mudah diantara yang termudah, Sambil menganggap diri sebagai "luar biasa".

Mungkin ada yang merasakan terlalu jauh dan 'salah' untuk mencontohi Yahudi. Tapi lihatlah masyarakat Cina, dimana saja mereka berada mereka mampu mencipta kemajuan ekonomi. semua itu kerana mereka lebih bersatu, dan sangat mementingkan budaya ilmu.

Kita cuma masih terbiasa menganggap orang lain maju kerana mengambil hak kita, dan sambil mendabik dada kita mengharap subsidi setiap kali bersuara. Entah berapa dasawarsa slogan itu sudah basi, Namun kita tidak pernah malu mengunyah hingga hari ini.

al-basri 
2010

[ Read More ]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  Stats & Counter

  Blogupp

  review http://dangrohani.blogspot.com/ on alexa.com

  info

  Metro beritaharian NST utusan

  Buku Tamu