info dan hiburan

Facebook
RSS

5 gambar tragis yang pernah menggemparkan dunia

Berikut adalah antara 5 gambar kejadian tragis yang pernah menggemparkan dunia;

1. Sami Terbakar
Thích Quảng Đức seorang sammi Buddha Vietnam telah membakar dirinya sampai mati di persimpangan jalan Saigon yang ramai pada 11 Juni 1963, sebagai protes terhadap penganiayaan umat Buddha di Vietnam.

2.Tentera Iraq Hangus
Gambar menunjukkan seorang tentera Iraq yang terbakar hangus di depan tingkap trak yang hancur.

3. Penguburan Seorang Anak
Salah satu korban dari bencana industri terburuk dunia yang dikenali sebagai tragedi Gas Bhopal, terjadi di sebuah kilang Union Carbide di kota Bhopal, India pada 3 Disember 1984. Kilang tersebut mengeluarkan gas dan racun yang memberi impak terhadap lebih 500.000 orang.

4.Kanak-kanak Sudan
Seorang kanak-kanak Sudan sedang diekori seekor burung pemakan bangkai, kanak-kanak tersebut dalam keadaan hampir mati kelaparan sedang merangkak ke arah sebuah kem bantuan makanan PBB. Pada masa yang sama seekor burung Nasar dengan sabar menunggu kanak-kanak itu mati untuk dijadikan makanannya. Namun tak seorang pun tahu apa yang terjadi pada anak tersebut selepas itu.

Juru Kamera Kevin Carter memenangi Pulitzer Prize untuk gambar yang mengejutkan ini, tetapi akhirnya dia bunuh diri tiga bulan kemudian. Mungkin kerana tidak tahan dengan hinaan orang sekelilingnya.

5.Korban Mutilasi Taliban
Gambar tragis seorang perempuan muda Afghanistan berusia 18 tahun. Aisha adalah mangsa kekajaman serta kebiadaban Regim Taliban, hidung dan telinganya dikudung, dipotong oleh suaminya sendiri.

[ Read More ]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  Stats & Counter

  Blogupp

  review http://dangrohani.blogspot.com/ on alexa.com

  info

  Metro beritaharian NST utusan

  Buku Tamu